Cum afecteaza diferentele sezoniere prognoza fluxului de numerar

Estimarea corecta a numerarului si a fluxului de incasari poate face sa creasca sau pune pe butuci o afacere.

Proprietarii de afaceri trebuie sa stie cat de mult numerar au la indemana pentru cheltuieli esentiale de afaceri, fie pentru a se sprijini pe liniile de credit, fie pentru a efectua inventarul necesar supravietuirii afacerii.

Sezoanele lente fac din fluxul de numerar exact o prognoza dificila, in special in cazul in care afacerea este deosebit de sezoniera. Cu toate acestea, daca afacerea vinde produse sau furnizeaza servicii, exista cele mai bune practici de aplicat pentru a ajuta la asigurarea corecta a fluxului de numerar pe tot parcursul anului de prognoza.

1. Uita-te la tendintele istorice din cadrul companiei

Ai o multime de date, astfel incat nu ezita sa le utilizezi. Este posibil sa nu aveti numere exacte daca ati experimentat o crestere rapida, dar va puteti compara tendintele istorice pentru a descoperi fluxul de numerar aproximativ in timpul anotimpurilor mai lente ale anului.

Aceasta metoda functioneaza cel mai bine daca aveti o perioada mai lunga de date pentru a avea cu ce sa lucrati, cum ar fi in ultimii cinci ani sau cam asa ceva.

Pentru startup-uri si intreprinderi in stadiu incipient, te poti sprijini pe datele din industrie pentru a ajuta la proiectarea suisurilor si coborasurilor de sezon. Daca aveti un mentor in industrie sau un grup profesional, ajungeti la el pentru ajutor in constatarea si analiza datelor.

Este posibil sa doriti sa investiti intr-o cercetare de piata de la companii similare pentru a obtine puncte de date suplimentare, in cazul in care industria de date este limitata sau dificil de stabilit.

2. Acorda atentie datelor externe

Vanzarile personale si industria de date nu exista intr-un vid. Pastreaza un ochi la pulsul a ceea ce se intampla in economie si in guvern pentru a face noi reglementari sigure, schimburi de piata si evenimente actuale. Toate aceste informatii pot semnaliza o schimbare major in cadrul unei afaceri.

In cazul in care datele de vanzari se bazeaza pe disponibilitatea anumitor materii prime si o seceta record a redus in mod semnificativ sursele de aprovizionare, datele istorice nu pot fi informatiile cele mai elocvente.

3. Ramai conservator in abordare, chiar si in cazul in care proiectiile arata bine

Prognozarea fluxului de numerar nu este o stiinta exacta si este important sa nu fii prea optimist cu privire la cat de mult flux de numerar te asteapta.

Atentia te poate ajuta sa eviti loviturile date de perioadele in care nu aveti niciun flux de numerar si deficitul rezultat este egal cu platile intarziate catre furnizori, dependenta de liniile de credit si probleme mai grave.

Proiectiile din industrie pot avetiza unul dintre sezoanele lente intr-o perioada rapida de ritm, dar circumstante neprevazute pot rani vanzarile si stramba proiectiile.

Protejati-va afacerea prin abordarea unui mijloc adecvat de estimare a fluxului de numerar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *